Mindfulness – Aandacht voor het NU

Mindfulness, op een bewust manier met het hier-en-nu omgaan zonder oordeel.

Mindfulness - Now yesterday tomorrowMerk je dat je vaak in de stress raakt, afgeleid door je gedachten? Dat je naar boven loopt om iets te pakken en als je dan boven komt niet meer weet wat je nou eigenlijk ging doen? Ben je je wel eens bewust van alles wat je in de automatische piloot doet? Of weet je aan het einde van de dag (als je jezelf dat zou afvragen) wat je allemaal gedaan hebt? Zit je vaak te piekeren of laat je je meenemen door je gedachten? Maak je je zorgen over de toekomst, denk je alleen maar aan wat er komen gaat? Bij Mindfulness ben je in het NU, want daar gebeurd alles. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de rest maar moet vergeten.

Door de technieken en methodes (bijvoorbeeld in een training of via en boek) die je bij Mindfulness leert wordt je bewuster van jezelf op dit moment en heb je meer aandacht voor de signalen die jou lichaam jou bijvoorbeeld geven. 

Mindfulness zweverig?
Mindfulness zweverig? Tja, iemand die met mindfulness bezig is zit stil met zijn ogen dicht, misschien wel op een klein krukje (of stoel) , vaak wel meer dan een half uur…, maar is dat zweverig? Bij Mindfulness ben je bijvoorbeeld heel bewust aandacht aan het schenken aan de gewaarwordingen in jouw lichaam en dat vraagt enige concentratie. Ik ben zelf techneut en heb iedere dag een moment voor mindfulness. Dit geeft mij rust en innerlijke stilte. De gedachten die altijd door mijn hoofd ben ik dan gewaar. En als ik dan merk dat mijn geest meegenomen wordt door een gedachten, dan merk ik dat op en breng vriendelijk de aandacht weer terug bij bijvoorbeeld mijn ademhaling of waar ik op dat moment mij aandacht had. Ik ben geïnspireerd geraakt door het boek van Jon Kabat-Zinn “Handboek Meditatief Ontspannen” en ben van daaruit mij meer gaan verdiepen in de achtergrond van Mindfulness.

Sommige scholen hebben het al in hun lesprogramma opgenomen of hebben posters hangen. Ook zijn er bedrijven die speciale ruimten hebben ingericht om een moment met mindfulness bezig te zijn.

Maar wat doe je dan precies?

De basis van Mindfulness is de gewaarwording of aandacht voor wat er op dit moment plaats vindt zonder oordeel te geven. Dat kan je doen door je aandacht te richten op je ademhaling of misschien de fysieke gewaarwordingen van het zitten op een stoel. Tijdens deze aandacht komen allerlei gedachten voorbij die je weghalen bij de ademhaling. Dit is oké, wees je dit bewust, laat de gedachte voorbij gaan en breng deze vervolgens weer vriendelijk terug naar waar je de aandacht had, bijvoorbeeld de ademhaling of het zitten op de stoel. En zo zijn er nog meer oefeningen die jou helpen aandacht te krijgen voor wat er is, zoals de lichaam scan.
Bij de lichaam scan lig je op je rug en besteed een periode aandacht aan een ieder deel van jouw lichaam. Dit begint bij de linker voet, onderbeen, knie, bovenbeen, rechter voet, onderbeen, knie, bovenbeen, heupen, onderrug, etc. Ook hier zal de gedachte de aandacht beïnvloeden. Dit is geen probleem, zolang te dit maar bewust wordt, de gedachte voorbij laat gaan en de aandacht via de ademhaling weer bij het lichaamsdeel te brengt.

Starten met mindfulness?
Als je benieuwd bent wat Mindfulness (MBSR) voor jou zou kunnen betekenen, neem dan kleine stapjes tegelijk. Ga dus niet direct een lange tijd zitten, want dan ben je er snel klaar mee. Begin bijvoorbeeld met de lichaam scan. Verwacht geen grote wonderen. En het belangrijkste: Zet alle verwachtingen en doelen aan de kant. Hoe meer je je best doet om je doel te bereiken, hoe verder je van je doel verwijderd zal raken.

Het aan te raden ondersteuning te zoeken bij een trainer die ervaring heeft met Mindfulness. Wil je hier graag meer over weten? 

 

    HSP CafeHSP CoachingIndividueel MindfulnessIk heb een vraag (hieronder jouw vraag)Neem contact met mij op

    Je bericht

    %d bloggers liken dit: