Over Hans Haak

Ik ben Hans Haak en woon met vrouw en drie kinderen in Nijkerkerveen. Ik wil jou graag mijn persoonlijke verhaal vertellen.


Toen ik in 2000 een burn-out kreeg is mijn leven er anders uit gaan zien. Dit was voor mij het begin van een ontdekkingstocht, een reis met de vragen “Wie ben ik?” en “Wat wil ik?”. Ik ben terug naar mijn gevoel gegaan, luisterde naar mijn lichaam. Dit luisteren begon  toen ik terug kwam in het werkzame leven. Het voelde goed om één dag in de week niet te werken. Dit was ook wat ik uitsprak. Ik ben gaan tekenen, schilderen, hardlopen en nog veel meer. In 2009 werd ik nieuwsgierig naar de oorsprong van mijn inspiratie, de reden dat ik iedere dag met plezier naar mij werk ging. Ik kwam Klaas tegen, een man van de natuur. Hij gaf een training met de titel “Inspiratie & Persoonlijk leiderschap”. Na een persoonlijk gesprek vroeg hij mij “Weet jij wat HSP is?”. Ik maakt met mijn hand een stempel beweging op mijn hoofd: “Nee, nog nooit van gehoord! Wat is dat dan?”. “HSP is de afkorting voor hoog sensitief persoon. In het verhaal dat jij mij zojuist hebt verteld komen heel veel kenmerken van een HSP voor. Om antwoord op jouw vraag te krijgen zou ik jou willen uitnodigen om mij te helpen in mijn training. Laat alle remmen los en ervaar wat er gaat gebeuren met je!” Ik werd enthousiast en stemde toe. In deze training heb ik ontdekt wat HSP voor mij betekent. De deelnemers van de training waren in eerste instantie verbaasd over mijn aanwezigheid. Ik kan mij nog goed de eerste oefening herinneren: de voorstelronde. De opdracht was om in tweetallen tegenover elkaar te zitten. De een vertelt de ander wat hij ziet, ervaart, voelt, ruikt, hoort. De ander houdt zich stil en schrijft de waarnemingen in zijn schrift. Ik had wel het gevoel dat mij dit goed was afgegaan. De volgende dag kwam een van de deelnemers naar mij toe en zei: “Hans, ik moet je wat bekennen. Ik ben heel bang voor jou!”. Ik schrok hier van. Wat had ik verkeerd gedaan? (Dit gevoel past perfect bij een HSP-er!!). “Kan je de eerste oefening van gisteren nog herinneren? Alles wat je toen tegen mij zei was raak!”, zei hij tegen mij. Vervolgens reageerde de andere deelnemers op identieke wijze. “Ja!” , zei Klaas “dit is precies de reden waarom Hans hier is. Hij is aan het ontdekken wat HSP is en wat hij er allemaal mee kan!”. Deze training heeft mijn leven veranderd. Ik wilde na de training verder ontdekken wat ik kon met mijn sensitiviteit en ben de opleiding “Zuiver Waarnemen” van Noor Elfers gaan volgen. Een twee jarige spirituele opleiding tot energetisch therapeut waarbij vooral de hoog sensitiviteit verder ontwikkeld werd. Ik ben toen in mijn vrije tijd een praktijk gestart waarbij ik als therapeut in opleiding gratis behandelingen gaf. Uit het hele land kwamen geïnteresseerden naar mij toen. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan.

Ik wilde mij nog verder verdiepen in de mens en ook helpen/ondersteunen. Hierdoor heb ik een beroepsopleiding tot coach gevolgd en later ben ik ook mindfulness trainer geworden. Op dit moment ben ik het zogenaamde lange traject tot mindfulness trainer aan het volgen. Dit is een verdiepingsopleiding en is een geaccrediteerde opleiding die erkend wordt door de zorgverzekering.

In de praktijk help/train/coach ik  nu mensen die wel/niet weten dat ze hoog sensitief zijn en daar ook de lasten van ondervinden. Volgens Elaine Aron heeft 20% van de bevolking kenmerken van hoog sensitiviteit, vrouwen èn mannen. Het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit ook genetisch vastgesteld zijn. Er zijn dus geen medicijnen voor. Het enige “medicijn” is dat je leert ermee om te gaan en het inzet als kracht.
Ben je misschien ook hoog sensitief? Klik op deze link om de test te doen.

Wat ik bij mij zelf onder andere herken/ontdekt heb (en waar ik de laatste jaren al stappen in gezet heb) is dat ik mij bewust ben van subtiele signalen in mijn omgeving, diep ontroerd kan raken door natuur, kunst en muziek, gevoelig heb voor kritiek, gevoelig ben voor cafeïne, mij opgejaagd voel als ik veel moet doen in korte tijd en als er op mijn vingers gekeken wordt kan ik mij niet meer concentreren. Vroeger werd ik vaak stil en verlegen gevonden. Zo voelde het voor mij overigens niet. Ik voelde mij vaak overweldigd en kroop in mijzelf. Sinds ik begrijp wat HSP is ben ik mijn levensstijl gaan aanpassen. Ik voel mij nu een gelukkig mens.

“Vanuit tevredenheid ontstaat geluk” – Dalai Lama

%d bloggers liken dit: