HSP Vraag #3 Heeft een HSP sneller lichamelijke (spier) klachten?

#3 Heeft een HSP sneller lichamelijke (spier) klachten?

Ik vind dit best wel een lastige vraag. Mijn eerste reactie is dat er geen verschil is, omdat er veel meer factoren meespelen als het gaan om lichamelijke klachten. Wat ik mij wel kan voorstellen is dat je als hoog gevoelig persoon door de diepgaande verwerking van de prikkels die je binnen krijgt een spanning opbouwt die zich laat merken als lichamelijke klachten.

Ik heb ooit van David Dewulf (mindfulness trainer en psychiater) de term GEL geleerd. De letters GEL staan voor Gedachten, Emoties en Lichamelijke gewaarwordingen. Deze drie zijn met elkaar verbonden, hebben invloed op elkaar. Bijvoorbeeld de gedachte “O jee, ik moet zo een presentatie houden!”. Als je dit spannend vindt, zal je mogelijk zenuwachtig worden (emotie). Dit merk je doordat je handen gaan zweten, je hartslag omhooggaat en je mond droog wordt (lichamelijke gewaarwording). Door de emotionele intensiteit (een van de kenmerken bij HSP) kan dit heftiger uitpakken. Deze heftigheid kan natuurlijk ook ontstaan door je onzekerheid.

Hoe ga je hier mee om?

Veel interessanter is de vraag “Hoe ga je hier vervolgens mee om?”. Ga je ervan balen, dan zal je merken dat het alleen maar erger wordt. Je verzetten tegen de gedachten zorgt er alleen maar voor dat deze een nog prominentere rol gaat spelen: je lichaam gaat trillen, enzovoort. Wat bij mij is gaan helpen is dat ik ben gaan accepteren dat het is zoals het is.

Dat doe je niet met een trucje!

Als ik vroeger in een workshop zat en ik moest wat over mijzelf vertellen, dan ging mijn hartslag omhoog, mijn hoofd werd rood, trillende handen elke keer als de beurt mijn kant op kwam (herkenbaar?). En hoe meer ik probeerde dit tegen te houden, hoe erger het werd. Totdat ik het zat was! Bij de volgende keer dat ik aan de beurt was zei ik hardop: “Ik merk dat ik het heel spannend vind om jullie iets te vertellen. Mijn hartslag is super hoog! Maar ondank dat wil jullie wat over mij vertellen!”. Ik vind het nog steeds spannend en ben nu in staat om vanuit mijn kwetsbaarheid iets over mijzelf te vertellen. Soms komt het wel eens voor dat ik de spanning niet meer opmerk, vooral in een omgeving waar ik mij op mijn gemak voel.

Ben je ook bereid om de controle los te laten en de kracht van kwetsbaarheid te onderzoeken? Ik help jou graag daarbij!

Wat natuurlijk ook helpt is om zo nu en dan naar een fysiotherapeut of masseur te gaan voor een degelijk advies.

%d bloggers liken dit: