HSP Vraag #2 Hoe zorg ik dat ik minder snel geïrriteerd word door geluiden?

#2 Hoe zorg ik dat ik minder snel geïrriteerd word door geluiden?

Geluid als bron van vermoeidheid. Oftewel hoe kan je moe worden van geluid? En hoe herken je dit? Geluid is in sommige situatie voor mij zelf ook een bron van vermoeidheid, maar is ook een bron van inspiratie als ik bijvoorbeeld muziek hoor of als ik in het bos wandel en de vogels hoor. Laat ik wat ervaringen met jou delen:

Kantoortuin: Ik werk bij een bedrijf waarbij gebruik wordt gemaakt van kantoortuinen. Iedereen zit in één en dezelfde ruimte. In het begin vond ik het heel lastig om mij te concentreren op mijn werk. Er was veel afleiding. Als ik dan ’s avonds thuis kwam leek het net of mijn hoofd helemaal vol zat. Dit gevoel zakte dan weer en de volgende dag ging ik weer met veel plezier aan het werk. Inmiddels heb ik een aantal strategieën. Ik heb oordopjes voor als ik geconcentreerd wil werken (wat ik collega’s om mij heen ook zie doen) en verder ga ik tussen de middag altijd even een half uurtje wandelen (bij voorkeur in stilte) of hardlopen (zonder muziek !!). Verder ben ik in de luxe positie om deels thuis te werken en dus in alle stilte kan werken.

Sportzaal: Mijn zoon (nu 14 jaar) is een fanatieke judoka. Wij gaan vaak naar judo toernooien, in grote sporthallen. Stel je voor: 150 jongens en meisjes, evenzoveel ouders, in een ruimte met vlakke muren die het geluid reflecteren. Ouders die meeleven met de partij van kun kind. Ook hier kwam ik in het begin met grote hoofdpijn van terug. Toen ik er achter kwam dat dit door het geluid kwam (sensorische sensitiviteit) heb ik een paar oordopjes aangeschaft die het geluid dempen. Sindsdien heb ik geen hoofdpijn meer na een toernooi!

Er zijn natuurlijk nog veel meer ruimtes waarbij geluiden een hoofdrol spelen. De eerste stap is je ervan bewust worden. Heb je er last van, dan zijn oordopjes heel nuttig, dus zorg dat je ze bij je hebt. Ze zijn er zelfs in handige doosjes die je aan je sleutelbos hangt.

%d bloggers liken dit: