Test jouw Hoog gevoeligheid

Kan je slecht tegen harde geluiden, fel licht? Voel je jezelf onprettig in een drukke winkelstraat? Heb je vaak het gevoel anders te zijn dan de mensen om je heen? Ben je snel emotioneel geraakt? Werd je vroeger als kind gevoelig en verlegen bestempeld? Ga je tijdens de lunch liever een stuk wandelen? Heb je een of meerdere keren: “Ja, dat herken ik!” gezegd? Dan zou je misschien wel eens hoog sensitief kunnen zijn. Lees verder …

Kan je slecht tegen harde geluiden, fel licht? Voel je jezelf onprettig in een drukke winkelstraat? Heb je vaak het gevoel anders te zijn dan de mensen om je heen? Ben je snel emotioneel geraakt? Werd je vroeger als kind gevoelig en verlegen bestempeld? Ga je tijdens de lunch liever een stuk wandelen? Heb je een of meerdere keren: “Ja, dat herken ik!” gezegd? Dan zou je misschien wel eens hoog sensitief kunnen zijn. Lees verder …

HSP-ers zijn mensen die creatief zijn, verlegen, vaak introvert. Ze hebben levendige dromen en een levendig gevoelsleven. Je wordt vaak overspoeld door geluiden en verwarring, drukke feesten of een hectisch kantoor. Een moment even alleen zijn is dan heel belangrijk. De HSP-er voelt zich overweldigd of niet begrepen. Het ego wil zichzelf vergelijken met andere mensen. Maar de hoog sensitiviteit past niet in het dagelijkse beeld. Dus zal men al snel denken dat er met hem/haar iets mis is.

Hoe zit het met jouw hoog sensitiviteit?

Herken je het bovenstaande of herken je dit bij iemand in jouw omgeving (man, vrouw, kind, enzovoort)? Door Elaine is in haar boek “The Highly Sensitive Person” een HSP-test die jou mogelijk inzicht kan geven. De test bestaat uit 23 stellingen/beschrijving waarin je jezelf zou kunnen herkennen. Lees de stelling per stuk door en zet een kruisje als je het (enigszins) herkent. Is er herkenning, maar zie je het niet als een belemmering, zet dan geen kruisje. Denk niet na, zoek geen voorbeelden, maar reageer op je (onderbuik)gevoel.

Onderstaande test voor personen vanaf de pubertijd. Ga voor de HSP test voor kinderen naar deze pagina (link volgt nog).

Beantwoord de onderstaande stellingen als volgt:

  • Nee = “Herken ik absoluut niet bij mijzelf”
  • Ja = “Herken ik zeker bij mijzelf”

Ben je nog jong of kind, dan is er een speciaal aangepast HSP test voor kinderen. Klik op deze link om naar deze HSK test te gaan.

StellingJa/Nee
1. Ik ben mij bewust van subtiele signalen in mijn omgeving
2. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen
3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn
4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn
5. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne
6. Ik raak gemakkelijk overvoerd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels, harde sirenes
7. Ik heb een rijk en complexe innerlijke belevingswereld (dromen, fantaseren en overwegen veel)
8. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden
9. Ik kan diep ontroerd raken door natuur kunst of muziek
10. Ik ben consciëntieus (wil dingen volgens mijn geweten doen)
11. Ik schrik gemakkelijk
12. Ik voel me opgejaagd als ik teveel moet doen in korte tijd
13. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen
14. Ik doe erg mijn best om te voorkomen dat ik fouten maak (perfectionistisch) of dingen vergeet (plichtsgetrouw)
15. Ik kijk niet graag naar gewelddadige films of tv-shows
16. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt
17. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk
18. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en geniet daarvan
19. Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit
20. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden
21. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen
22. Als ik erge honger heb heeft dit sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur
23. Als ik met iemand moet wedijveren of op mijn vingers wordt gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk
Bron: De hoog sensitieve persoon – Elain Aron

Het resultaat

Tel het aantal keren dat je een ja hebt geantwoord op de boventaande stellingen.

Is dit tussen de 0 en 7 keer, dan ben je waarschijnlijk niet hoog sensitief, hoewel het niet met zekerheid te zeggen is. Het kan namelijk voorkomen dat bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou.

8 – 14 keer een herkenning? Dan ben je waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet hoog sensitief. Je kan veel dingen aanvoelen, maar je hebt niet de ervaringen die de hoog sensitieven hebben. Ervaar je dit anders, ga dan eens met een HSP-coach in gesprek. Mogelijk dat hij jou verder kan helpen.

15 – 23 keer een herkenning? Dan is het zeer waarschijnlijk dat je hoog sensitief bent. Het kan nuttig zijn om je hier in te verdiepen. Bijvoorbeeld door er over te lezen of door in contact te treden met andere HSP-ers of een HSP-coach (die vaak zelf ook hoog sensitief). Er is namelijk nog een verdieping nodig om zeker te zijn dat je werkelijk hoog sensitief bent.

Meer te weten komen over jouw hoog gevoeligheid?

Zou je na het lezen van dit bericht meer willen weten over HSP of heb je vragen, neem dan gerust een keer contact met mij op. Ik help jou graag.

    HSP CafeHSP CoachingIndividueel MindfulnessIk heb een vraag (hieronder jouw vraag)Neem contact met mij op

    Je bericht

    %d bloggers liken dit: