HSP op het werk

Als HSP-er op de werkvloer heb je het vaak niet zo makkelijk. Je raakt vaak overprikkelt door alle indrukken op de vloer. Hoe kan je nu een omgeving creëren waarbij je als HSP meer rust ervaart? Ik wil je hier graag een aantal handreikingen doen. Mogelijk dat deze ook nuttig zijn voor de niet-HSP-er. Wie weet.

oren dichtAls je op het werk aankomt, ga niet direct aan de slag. Neem een klein moment de tijd om aan te komen. Zet de computer of laptop aan. Terwijl deze opstart haal je een aantal keren rustig diep adem en blaast geduldig weer uit. Stel je bij het uitademen voor dat de spanning je lichaam via je voeten (die op de vloer staan) verlaat.

Let er op de dag op dat er geen spierspanning ontstaat, bijvoorbeeld in je schouders, handen, gezicht of bovenbenen. Is dit wel het geval dan zou je een progressieve relaxatie oefening kunnen doen.

Zoek in de pauze naar een rustmoment, bij voorkeur in de buitenlucht of in het bos of een park. Als deze mogelijkheid niet bestaat zou je aan je baas kunnen vragen of er een ruimte voor een moment van stilte en ontspanning gemaakt kan worden. Leg uit dat mensen efficiënter kunnen werken als ze tussen de middag een moment rust nemen. Even tot zichzelf kunnen komen. Vooral als je veel met je hoofd werkt.

Maak in de ochtend een schema  op een post-it memo. Zet hier maximaal drie acties op die je deze dag wilt doen of afronden. Plak de post-it op je scherm en hou je er aan. Wordt je afgeleid, bijvoorbeeld door de telefoon, een collega of een “belangrijke” email? Kijk naar de post-it om jezelf te herinneren wat je belangrijkste acties voor vandaag waren. En heb je alle acties afgerond, bedank jezelf hier dan voor. Zeg zachtjes tegen jezelf “dank je wel”.

PostIt TipsVerder nog een aantal tips of suggesties voor op het werk:

  • Luister, als je werk dit toelaat, met een koptelefoon naar (rustige) muziek
  • Hang een mooie poster op van bijvoorbeeld een landschap of een zeegezicht
  • Zorg voor een goede toe, vooral als je voor je werk veel moet zitten
  • Neem de telefoon pas op als deze drie of vier keer is overgegaan. Neem deze tijd om rustig de overgang te maken van waar je mee bezig bent naar de telefoon
  • Haal zo nu en dan koffie of thee en neem ook voor je collega’s mee. Gebruik de wandeling om even te ontspannen, vooral in je hoofd
  • Drink niet te veel koffie en ga in de middag over op thee. Bij voorkeur kruidenthee of groene thee
  • Eet een gezond tussendoortje, bijvoorbeeld een sinaasappel, mandarijn of een banaan
  • Verlies nooit het gevoel voor humor en laat regelmatig een glimlach zien.
%d bloggers liken dit: