HSP en WERK – kwaliteiten en valkuilen

20% van de werkende mensen is hoog sensitief
Hoog sensitief kan je zien als dat je meer gevoelig bent voor informatie die via je zintuigen binnen komt. Deze informatie (geluid, maar ook beeld en woorden) worden vervolgens diepgaand verwerkt. Door deze diepgaande verwerking zijn ze in staan om hun creatieve en analytische vermogens optimaal in te zetten. Ze zijn vaak plichtsgetrouw en door hun sensitiviteit in staat grote hoeveelheden informatie te verwerken en daarnaast een goede werksfeer te creëren. De meeste h hoogsensitieve personen (HSP) zijn vaak plichtsgetrouwe werknemers met veel creatief en analytisch vermogen. Dankzij hun sensitiviteit zijn ze in staat een goede werksfeer te creëren en grote hoeveelheden informatie te verwerken. Ze willen graag hun werk goed doen en geven niet makkelijk op.
Kwaliteiten en Valkuilen voor de HSPer op het werk
Ieder mens heeft kwaliteiten en valkuilen. Kwaliteiten zijn kenmerken die je meestal zelf niet eens herkend. Daniel Offman heeft het over kernkwadranten. Hierin zit een kernkwaliteit (dat wat je zelf normaal vind, maar wat een ander in jou herkend). Het doorschieten in de kernkwaliteit (bijvoorbeeld hulpvaardig) laat je in je valkuil stappen (bijvoorbeeld opdringerig). Een valkuil kan volgens het kernkwadrant een allergie zijn voor een ander.
Kwaliteiten en valkuilen die kenmerkend zijn bij de hoog sensitieve in een werkomgeving zijn:
Kwaliteiten in werk
- Plichtsbesef
- Inlevingsvermogen
- Analytisch vermogen
- Oog voor detail
- Aandacht voor collega’s
- Verantwoordelijkheid gevoel
Valkuilen in werk
- Perfectionisme
- Goede sfeer nodig hebben
- Behoefte aan bevestiging
- Bescheidenheid
- Overprikkeld raken
- Te weinig rust pakken
Wat helpt de HSP op de werkvloer?
Als HSP op de werkvloer kan je hele mooie dingen bereiken. Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe makkelijker is om optimaal te functioneren op de werkvloer. Een aantal tips vanuit de gedachte om niet in de dagelijkse valkuil te stappen. De twee valkuilen waar je heel praktisch mee aan de slag kan gaan zijn overprikkeld raken en weinig rust pakken.
Overprikkeld raken
Overprikkeld raak kan ontstaan door fysieke prikkels, maar ook door emotionele prikkels. Fysieke prikkels komen vooral binnen via je zintuigen (zien, horen, proeven, ruiken en voelen). Deze prikkels kan je verminderen door alleen in een ruimte te werken als dit bedrijf dit toestaat. Geluid kan je met eenvoudige oordopjes (met of zonder muziek) minimaliseren. Zelfs het geroezemoes op de vloer van een kantoortuin kan al voldoende zijn om je een vermoeid of vol gevoel te geven. Neem regelmatig (elk uur minimaal 5 minuten) tijd om iets anders te doen, bijvoorbeeld iets te drinken halen of praten met je collega. Ga in de pauze (bij voorkeur alleen) een half uur wandelen in een rustige omgeving (bos, park, enzo). Loopt er iemand met je mee, spreek dan af om de eerste 10 minuten in stilte te wandelen. Dit zal in het begin heel lastig voor jou en je bij-wandelaar zijn, maar het werkt echt om je hoofd tot rust te laten komen.
Weinig rust pakken
Hoe eenvoudig zou het zijn om te zeggen: “Neem voldoende rust!”. Dit hou je meestal maar een paar dagen vol en ga je weer terug in de automatische piloot, namelijk doorgaan tot je er bij neervalt. Wat mij heeft geholpen is door iedere dag een moment voor mijzelf in te plannen en te gaan mediteren. Dit doe ik in een aparte ruimte waar ik speciaal voor deze gelegenheid een meditatiekussen heb gekocht. In het begin zit dit helemaal niet comfortabel, maar dat went. Ik ga dan tussen de 30 en 45 minuten zitten, mediteren. Andere mensen die ik ken maken iedere avond een wandelen, bij voorkeur alleen of met iemand samen die het ook fijn in stilte een wandeling te maken. Andere voorbeelden zijn gedichten lezen, creativiteit (schilderen), muziek spelen, enzovoort.
Wil je ook je kwaliteiten inzetten zonder direct in je valkuil te stappen?