Progressieve relaxatie

Progressieve relaxatie is gericht op het leren ontspannen van verschillende spiergroepen. Bij deze oefening leer het verschil te onderscheiden tussen spanning en ontspanning. Je spant hierbij iedere keer één spiergroep en ontspant deze daarna weer. Dit spannen en ontspannen doe je geleidelijk. Concentreer je je op het gevoel dat bij de spanning van de spiergroep hoort. En als je de spiergroep ontspannen hebt, richt dan je aandacht op deze ontspanning en voel.

Bij iedereen is het gevoel anders. De een voelt de spieren zwaarder worden, de ander voelt warmte. De oefening die hierbij hoort is hierna in stappen verdeeld. Tel rustig de seconden. Ga rustig op een stoel zitten.

Strek het linker been naar voren en span de spieren. Hou deze spanning vijf tot tien seconde vast. Concentreer je op de spanning. Laat dan de spanning los, ontspan. Merk het verschil op tussen spanning en ontspannen. Herhaal deze stap twee maal.

Ga nu met de aandacht naar het rechter been en merk het verschil op met het linker been. Span nu dit been aan, net zoals het linker been. 5 tot 10 seconde, daarna ontspannen, voelen wat er plaats vindt en nog tweemaal herhalen.

Ga dan naar de linkerarm. Bal de hand tot een vuist en strek de arm recht vooruit. Span de spieren van de hand en de arm goed aan. Let goed op de spanning. Doe dit 5 tot 10 seconde en ontspan dan weer. Kijk wat je opvalt als je de arm ontspant. Herhaal dit tweemaal.

Ga dan naar de rechterarm. Merk het verschil op met de linkerarm. Bal dan de hand tot een vuist en strek de arm recht vooruit. Span de spieren van de hand en de arm goed aan. Let goed op de spanning. Doe dit 5 tot 10 seconde en ontspan dan weer. Kijk wat je opvalt als je de arm ontspant. Herhaal dit tweemaal.

Je kan deze oefening ook met andere spiergroepen kunnen doen zoals de benen, buik, rug, gezicht enzovoort.