Oefenavond mindfulness succesvol

bloem en hooibergAfgelopen dinsdag 25 augustus was de eerste oefenavond mindfulness in De Groene Belevenis in Leusden. De avond was voor mensen die enige ervaring hadden met Mindfulness of meditatie en de oefeningen graag weer eens een keer wil herhalen. Het was een mooie avond, ondanks de regenbuien die over trokken.

Na ontvangst van de deelnemers is gestart in de hooiberg met “zitten in aandacht”. Hierbij wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan de ademhaling, het lichaam als geheel, geluiden in en om ons heen en de stroom gedachten die voorbij komen. Het dak van de hooischuur was enigszins waterdoorlatend, maar deze heeft ons toch beschermd. Na deze oefening volgde de loopmeditatie waar de uitdaging was om alle zintuigen (horen, zien, proeven, ruiken en voelen) te gebruiken om de mooie omgeving van de struintuin in je op te nemen. In de tuin staan namelijk allemaal wilde bloemen en planten, er is een vijver, mooie vergezichten, de ooievaar zit in zijn nest en er is een kleine waterval. Gelukkig was de regen bijna verdwenen toen wij hiermee starten.

Na een korte pauze zijn we vanwege het onder gaan van de zon, in de schuilhut verder gegaan. Hier hebben we als eerste de Bergmeditatie gedaan, afgeleid en aangepast aan de hand van de versie uit het Handboek Meditatief Ontspannen van Jon Kabat-zinn. Als laatste een rustige bodyscan, een reis door en over het lichaam waarbij elke keer kort wordt stilgestaan bij de verschillende onderdelen van het lichaam. Deze laatste levert vaak een grote inwendige rust op. Na de laatste oefening bestond de mogelijkheid ervaringen te delen, als je dit wilde.

De ervaringen waren positief. “Ik ben lang niet meer zo ontspannen geweest”, “mooi hoe snel je weer de oefeningen oppakt, ook als je er even een tijdje geen aandacht aan hebt besteed”, “Door de rust lukte het heel goed om dicht bij het voelen te komen”, “dit zou ik graag vaker willen doen” zijn enkele opmerkingen aan het einde van de avond.

Ik kijk terug op een zeer geslaagde avond en bedank de deelnemers dat ik dit heb mogen doen.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of stuur een mail naar info@praktijkhanshaak.nl

Aanmelden voor de oefenavond kan via deze link: Aanmelden voor de oefenavond Mindfulness