Mindfulness – breinkennis

Iedereen is gefascineerd over de werking van het brein. Uit diverse onderzoeken blijkt dat Mindfulness invloed heeft op de werking van de hersenen. Hierover kan je allemaal ingewikkelde verhalen vertellen. Dat het eigenlijk heel eenvoudig is laat Dan Siegel zien in deze presentatie waarbij hij een 13-jarige jongen uit het publiek uitlegt hoe het werkt:

Dan Siegel demonstreert op een eenvoudige manier de verschillende delen van het brein. Hij gebruikt hier de hand als model. De demonstratie laat de drie structuren van het brein zijn: het reptielenbrein. Deze is verantwoordelijk voor de ademhaling, hartslag, enzovoort. Het limbische systeem (of amigdala). Deze is verantwoordelijk voor onze emoties en geheugen. En als derde de cortex. Deze is verantwoordelijk voor het denken, plannen en het zelf lerend vermogen.

Het handmodel laat zien hoe dicht de amigdala bij de cortex ligt en hoe mindfulness het denkende deel kan helpen de ruwe emoties te behandelen vanuit het limbische systeem. Hiermee kan je beter keuzes maken, het laat een aandachtvolle pauze toe waarna een duidelijke keuze gemaakt kan worden in plaats van een automatische reactie.

Mindfulness is een soort training voor het brein: meditatie laat een toename van de grijze materie zien in delen van het brein die verantwoordelijk is voor zelfbewustzijn en compassie.

Mindfulness kan een rol spelen in de neuroplasticiteit van het brein – onze ervaringen tijdens de meditatie kunnen ons brein veranderen, net zoals we met fitness ons lichaam kunnen veranderen.