Beweeg meditatie

Bewegen meditatie lijken een beetje in tegenspraak. Ben je gewend om bij een meditatie stil te zitten of liggen, bij deze meditatie worden verschillende bewegingen gemaakt. Het mindful bewegen staat hier centraal. Sommige mensen doen dit door yoga te beoefenen, wat in het begin veel oefening vraagt. Voor mij is het een meditatie waarbij ik bewust ben van de bewegingen die ik maak, stilstaan bij de lichamelijke sensaties, als deze er zijn, gedachten die mogelijk opkomen bij het doen van de oefeningen.

BewegenLuister naar je lichaam om te horen welke beweging op dat moment gewenst is. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je kan bijvoorbeeld met de armen rondjes draaien, het zwaartepunt van de linker op het rechterbeen brengen en weer terug of licht door de hurken buigen.

Wees je bewust van de bewegingen die je maakt.

Je kan de bewegingen snel maken, maar ook heel langzaam. Neem zo nu en dan een korte pauze om te ervaren wat er in jouw lichaam gebeurd tijdens het bewegen. Ook lopen is (voor mij) een vorm van bewegen. Dit kan in een kleine ruimte gedaan worden waar je ongeveer tien stappen kan zetten, maar ook in het bos of op straat. Alle bewegingen zijn toegestaan, ook bijvoorbeeld dansen op muziek. Zolang je bewust bent van de bewegingen die je maakt.

Zie ook de loop meditatie elders op deze site.