Appel meditatie

AppelDe appelmeditatie is er om te proeven van mindfulness nu eigenlijk is. Je bewust te maken van wat er allemaal gebeurd op het moment dat je een appel eet. De meeste mensen eten een appel, zonder er echt bij na te denken. In het boek “Proef” van Thich Nhat Hanh wordt de uitspraak “Een appel in je hand is het lichaam van de kosmos”.

Pak een appel, was deze en droog hem af. Wacht nog even. Kijk naar de appel die je in je hand houdt en vraag je af: als ik een appel eet, geniet ik er dan echt van? Of wordt ik door mijn gedachten in beslag genomen waardoor al dat heerlijks dat de appel mij biedt mij ontgaat? Voor de mensen die op de tweede vraag ja hebben geantwoord hier de meditatie (en natuurlijk ook voor als je op de eerste vraag ja hebt geantwoord):

Ga zitten op een stoel. Zit gewoon stil met de appel in je hand. Door stil te zitten zal je de aandacht makkelijker bij de appel houden. Breng de aandacht bij je in- en uitademing. Kijk naar de appel. Wat voor soort appel is het? Wat is de kleur? Hoe voelt de appel in je hand? Hoe ruikt de appel? Laat al je zintuigen los op de appel.

Neem nu langzaam een hap van de appel en kauw erop. Blijf je bewust van je in- en uitademing, dit helpt jou je te concentreren op het eten van de appel. Hoe voelt het in je mond? Hoe smaakt de appel? Hoe is het om op de appel te kauwen? Terwijl je kauwt op de appel is er niets anders dan de appel.

Als je  kauwt, weet je dat je kauwt. Kauw langzaam en volledig, twintig tot dertig keer op iedere hap. Kauw terwijl je geniet van de smaak van de appel en de voeding die hij biedt. Op deze manier waardeer je de appel werkelijk voor wat hij is. En als je volledig bewust bent van het eten van de appel ben je ook bewust van het huidige moment, het hier-en-nu.

Door de appel op deze manier te eten, proef je ook mindfulness, opmerkzaamheid door volledig aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder oordeel.

Als je met een bredere blik naar de appel kijkt, dus voorbij de voordelen van gezondheid en het genot dat een appel kan bieden, dan staat de appel symbool voor de hele kosmos. Kijk met aandacht naar de appel en je ziet de boer die de appelboom verzorgt. De bloesem die vrucht werd, de vruchtbare aarde waar de boom in staat, organisch materiaal van vergane overblijfselen van prehistorische zeedieren en algen en de koolwaterstoffen, de zonneschijn, de regen. De appel zou nooit hebben bestaat zonder deze elementen en zonder hulp van veel mensen.