Een interview met Hans Haak

Ontdekking van het pad naar mijn hart

Door Jane Shaw

Met “House of Awareness” hebben we het geluk dat we heel veel mooie mensen ontmoeten. Zo maakte ik kennis met Hans Haak via Skype. Zittend in zijn zonnige en rustgevende tuin vertelde hij vol enthousiasme en met een aanstekelijke glimlach over de stappen die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Inspirerend en mooi om te horen hoe hij zijn eigen HSP leerde omarmen en anderen daarin nu begeleidt!

“Vanuit tevredenheid ontstaat geluk” – Dalai Lama

Een burn-out als begin van een ontdekkingstocht naar de oorsprong van mijn inspiratie

Een burn-out veranderde mijn leven. Het was het begin van een ontdekkingstocht, een reis met de vragen “Wie ben ik?” en “Wat wil ik?”. Als rationeel (hoofd) mens, met een civiel technisch opleiding, ben naar mijn gevoel gegaan, luisteren naar mijn lichaam. Ik werd creatief, ging abstract schilderen, maar ook wandelen en hardlopen in het bos, gewoon de dingen doen waar ik blij van werd. Het voelde eerlijk gezegd als thuis komen.

Ik werd nieuwsgierig naar de oorsprong van dit terugkomen, de inspiratie, de reden dat ik iedere dag plezier had. Ik kwam Klaas tegen. Hij gaf de training “Inspiratie & Persoonlijk leiderschap” en herkende een hoog sensitief persoon (HSP) in mij. “Wil je mij tijdens de training ondersteunen en daarmee jouw inspiratie ontdekken? Alle remmen los en ervaren wat er gaat gebeuren met je?”. Ik werd enthousiast en stemde toe in dit avontuur. Alle veiligheid die ik hiervoor had opgebouwd liet ik los en na drie maanden zat ik zo ver in mijn gevoel dat ik eigenlijk niet meer wist hoe nu verder te gaan. “Je bent dit pad nu ingegaan en er is geen weg terug!”, zei Klaas tegen mij. Ik had ontdekt wat mijn hoog sensitiviteit voor mij tot gevolg had.

De aanraking met het subtiele ontwikkelde mijn hoog sensitiviteit verder

Na de training wilde ik verder ontdekken en onderzoeken, ik had de smaak te pakken! De opleiding “Zuiver Waarnemen”, een twee jarige spirituele opleiding tot energetisch therapeut kwam op mijn pad. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met het subtiele waardoor mijn hoog sensitiviteit verder ontwikkeld werd. Ik merkte ook dat ik hiermee mensen kon helpen en startte uit enthousiasme een praktijk waarbij ik als “therapeut in opleiding” gratis behandelingen aanbood. Uit het hele land kwamen geïnteresseerden langs.

Ik wilde mij nog verder verdiepen in de mens om te helpen en ondersteunen. Een beroepsopleiding tot coach en daarna mindfulness trainer als gevolg. Op dit moment ben ik een verdiepingsopleiding tot mindfulness trainer aan het volgen, een geaccrediteerde opleiding die erkend wordt door de zorgverzekering.

Door begrip van mijn HSP kan ik anderen helpen hiermee om leren gaan en de kracht van inzien

In mijn praktijk komen nu mensen, die later vaak hoog sensitief blijken, en die op zoek zijn naar rust en ruimte in het hoofd en het lichaam. Volgens onderzoek heeft 20% van de bevolking (vrouwen èn mannen) kenmerken van hoog sensitiviteit, dit is genetisch vastgesteld zijn. Je zal er dus mee moeten leren omgaan. De meest voorkomende problemen bij hoog sensitiviteit zijn een laag gevoel van eigenwaarde, een verkeerde leefwijze en overgevoelig voor kritiek.

Wat ik bij mij zelf ontdekt heb is dat ik mij bewust ben van subtiele signalen in mijn omgeving, diep ontroerd kan raken door natuur, kunst en muziek, gevoelig ben voor kritiek, mij soms opgejaagd voel en mijn moeilijk kan concentreren als er op mijn vingers gekeken wordt.

Vroeger werd ik vaak stil en verlegen gevonden. Zo voelde het voor mij overigens niet. Ik voelde mij vaak overweldigd en kroop in mijzelf. Sinds ik begrijp wat HSP is ben ik mijn levensstijl gaan aanpassen. Ik voel mij nu een gelukkig mens.

Wil jij Hans Haak ook een keer ontmoeten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via onderstaande button.