HSP: Test jouw (hoog) sensitiviteit

Hoog Sensitieve Personen

Kan je slecht tegen harde geluiden, fel licht? Voel je jezelf onprettig in een drukke winkelstraat? Heb je vaak het gevoel anders te zijn dan de mensen om je heen? Ben je snel emotioneel geraakt? Werd je vroeger als kind gevoelig en verlegen bestempeld? Ga je tijdens de lunch liever een stuk wandelen? Heb je een of meerdere keren: “Ja, dat herken ik!” gezegd? Dan zou je misschien wel eens hoog sensitief kunnen zijn. Lees verder …

Doe de HSP test

Sinds wanneer bestaat hoog sensitiviteit?

HSP of “High Sensitive Person” is een term die in 1997 door Elaine Aron is geïntroduceerd . Zij ontdekte dat er een bepaalde groep mensen bestaat die op een of andere manier een hoge sensitiviteit hebben. Zij ziet hoog sensitiviteit als een erfelijke eigenschap, een karaktereigenschap. De sensitiviteit zit ‘m vooral in de zintuigen (horen, zien, proeven, ruiken en voelen) en de emoties die hier uit voortkomen. Verder is de intuïtie bij een HSP-er verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld het voelen van een sfeer, onwel worden bij het ruiken van een geur (die iemand anders niet ruikt) of aanvoelen dat er wat aan zit te komen. Vaak ben je als hooggevoelig persoon hier niet bewust van. In dat geval kan het een zware belasting zijn.  Vooral als de omgeving het niet begrijpt: “Ach joh, stel je niet zo aan!”.

Niet alleen mensen kunnen hoog sensitief zijn, ook in het dierenrijk is bij meer dan 200 soorten hoog sensitiviteit geconstateerd.

HSP-ers zijn mensen die creatief zijn, verlegen, vaak introvert. Ze hebben levendige dromen en een levendig gevoelsleven. Je wordt vaak overspoeld door geluiden en verwarring, drukke feesten of een hectisch kantoor. Een moment even alleen zijn is dan heel belangrijk. De HSP-er voelt zich overweldigd of niet begrepen. Het ego wil zichzelf vergelijken met andere mensen. Maar de hoog sensitiviteit past niet in het dagelijkse beeld. Dus zal men al snel denken dat er met hem/haar iets mis is.

Hoe zit het met jouw (Hoog) sensitiviteit?

Hoofd vol gedachtenHerken je het bovenstaande of herken je dit bij iemand in jouw omgeving (man, vrouw, kind, enzovoort)? Door Elaine is in haar boek “The Highly Sensitive Person” een HSP-test die jou mogelijk inzicht kan geven. De test bestaat uit 23 stellingen/beschrijving waarin je jezelf zou kunnen herkennen. Lees de stelling per stuk door en zet een kruisje als je het (enigszins) herkent. Is er herkenning, maar zie je het niet als een belemmering, zet dan geen kruisje. Denk niet na, zoek geen voorbeelden, maar reageer op je (onderbuik)gevoel.

Klik hier voor de HSP-test

Resultaten uit de test

Tel het aantal keer dat je een stelling uit de test herkende:

0 – 7 keer een herkenning
Waarschijnlijk ben je niet hoog sensitief, hoewel dat natuurlijk niet met zekerheid te zeggen is. Het kan namelijk al voorkomen dat bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou.

8 – 14 keer een herkenning
Heb je tussen de 8 en 14 keer, dan ben je waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet hoog sensitief. Je kan veel dingen aanvoelen, maar je hebt niet de problemen die de hoog sensitieven hebben. Ervaar je dit anders, ga dan eens met een HSP-coach in gesprek. Mogelijk dat hij jou verder kan helpen.

15 – 23 keer een herkenning
Heb je 15 of meer keer, dan is het zeer waarschijnlijk dat je hoog sensitief bent. Het kan nuttig zijn om je hier in te verdiepen. Bijvoorbeeld door er over te lezen of door in contact te treden met andere HSP-ers of een HSP-coach (die vaak zelf ook hoog sensitief).


Meer weten?

Zou je na het lezen van dit bericht meer willen weten over HSP of heb je vragen, neem dan gerust een keer contact met mij op. Ik help jou graag.

Klik hier voor voor het contact formulier