HSP: Er even tussenuit!

Als HSP ben je snel geprikkeld of zelfs overprikkeld. Zit iemand bij jou in de buurt luid te telefoneren? In het begin reageer je nog niet, maar naarmate de tijd verstrijkt merk je dat het je steeds meer afleid. Vaak is het dan al te laat. Want als je nu iets zou zeggen, dan Thee drinkenkomt het er waarschijnlijk aardig lomp uit. Neem een moment rust. Ga  een kopje thee halen. Sta je bij de automaat te wachten op je voorganger? Ga met je aandacht naar je voeten en voel de druk op de grond. Ontspan je onderkaak (door gekken bekken te trekken) en maak je ogen zacht. Haal nu drie keer heel rustig adem. Bij de derde keer hou je deze een moment vast. Voel de spanning in het bovenlijf. En adem dan weer heel rustig uit. Ben je nog steeds super gespannen? Drink dan rustig het kopje thee op. Ga naar het raam en breng je focus naar een boom. Bekijk de boom, de takken, de bladeren, de vogels die er in zitten. Kijk aandachtig naar de boom. Merk de beweging van de boom op. Is je thee op? Loop rustig terug naar je werkplek. Vraag nu vriendelijk, op je eigen wijze, aan de persoon om iets rustiger of stiller te zijn. Hoogst waarschijnlijk had hij/zij het helemaal niet in de gaten.

Waar ligt jouw grens?

KasteelMet de onderstaande oefening kan je ervaren wanneer je overprikkeld raakt. Ga op een stoel zitten en doe je ogen dicht (lees eerst deze tekst en voer het daarna uit). Stel je nu voor dat je in een groot landhuis zit. Op een stoel midden in het huis. Het huis heeft ramen en deuren die allemaal open staan. Het tocht enorm in het huis. Deze tocht zijn de prikkels die jouw sensitiviteit raken. De wind waait door je haren en je wilt dat het stopt. Sluit nu de deuren en ramen één voor één. Doe dit net zolang totdat de tocht te verdragen is. Hoeveel ramen zijn er nu nog open? Eén? Twee? Blijf even zitten om te voelen hoe dit nu is. Doe dit minimaal drie ademhalingen. Open vervolgens één raam. Wat gebeurt er nu? Kan er nog een raam open of moet deze juist weer gesloten worden? Experimenteer hier eens mee om te voelen wat op dit moment aanvaardbaar is voor jou. Als je dit punt bereikt hebt kan je de ogen weer openen. Merk op wat er nu anders is/voelt?

Het aantal ramen zal per gemoedstoestand verschillen. Onderzoek dit bij jezelf. En als je een keer een moment hebt dat het even te veel wordt, doe dan een paar ramen en deuren dicht.

Succes.