De kunst van mindful eten

Mindful eten, met volle aandacht eten, zodat je echt kunt genieten van het voedsel en kan eten met mededogen en begrip. Mindful eten betekent dat je je bewust bent van elke hap en iedere slok. Je kunt dit bij iedere maaltijd doen; of je nu met anderen in een vol restaurant eet of alleen in je eigen keuken. Je kunt zelfs met volle aandacht drinken als je op je werk bent en even stopt om een slokje water te nemen uit het glas op je bureau. Met volle aandacht eten helpt om ten volle te genieten van het zintuiglijke genoegen dat eten schenkt en om bewuster te zijn van wat we precies eten en drinken en hoeveel. Als je echt mindful eet, dan wordt de maaltijd een spirituele ervaring. Het geeft een gevoel van diepe waardering voor alles wat bijgedragen heeft aan de totstandkoming van de maaltijd. En het geeft diep inzicht in het verband tussen het eten op tafel, onze eigen gezondheid en de gezondheid van de planeet aarde.

De oefening in mindful eten, ook al is het maar een paar minuten, kan jou laten zien dat de mindfulness oefeningen alle gebieden en activiteiten omvat, inclusief hele gewone taken. Neem zoiets eenvoudigs als water drinken: als je je bewust bent van het feit dat je water drinkt en aan niets anders denkt, dan drink je  met je hele lichaam en volle geest. Als je eet, kan je bewust zijn van hoe je jezelf voelt en hoe je consumeert, of je echt honger hebt en of je het juiste doet voor je eigen gezondheid en de gezondheid van de planeet.

Als je mindful eet, dan symboliseert elke maaltijd de hele kosmos. Denk maar aan de appelmeditatie. Kijk nauwkeurig naar de appel en je kunt in de appel de wolken zien, de regen, de aarde en de zon die ervoor gezorgd hebben dat de appelboom in bloei kon komen en vruchten kon geven. Herken dat deze appel het universum bevat. Als je een hap van de appel neemt, kun je je er dan volledig van bewust van zijn dat je zojuist een wonder van het universum in je mond hebt gestopt? Merk dat er tijdens het kauwen niets anders in je mond zit, geen angst, geen zorgen. Als je een appel eet, eet je alleen de appel, niet je toekomstplannen of je boosheid. Wees heel bewust en geconcentreerd bij het kauwen. Als je voor de volle honderd procent bij de appel kunt zijn, dan voel je je verbonden met de aarde, met de boer die de appel liet groeien en ook met de persoon die ervoor gezorgd heeft dat de appel bij jou op de tafel belandde. Als je op deze manier eet, kun je voelen dat kracht, vrijheid en plezier binnen handbereik zijn. Deze maaltijd heeft heeft niet alleen je lichaam gevoed, maar ook je geest, je hele wezen.

Geïnspireerd door Proef – Mindful leven, mindful eten – Thich Nath Hahn & Lilian Cheung