Gluren bij de buren in Nijkerk

Op zondag 13 februari 2022 kan er in de hele gemeente Nijkerk ongegeneerd gegluurd worden.

Gluren bij de Buren is het huiskamerfestival waarbij het vloerkleed het podium en de bank de tribune is. De huiskamers van Gemeente Nijkerk veranderen voor een dag in echte podia, voor intieme optredens van verschillende lokale talenten. Kies een wijk, struin de straten af en ontdek livebands, singer-songwriters, dansers, theatermakers of andersoortige podiumdieren. De acts spelen tussen 12:00 en 17:00 uur meerdere optredens van 30 minuten welke je gratis kunt bezoeken.

Hans Haak laat magische en rustige klanken horen op zijn handpan. Kom genieten, ontspannen, je oren vertroetelen, relaxen en luisteren bij <<locatie volgt>>

Weet je niet wat een handpan is? Tijdens zijn optreden vertelt

De optredens van 30 minuten starten om <<tijden volgen>>

Hans tijdens zijn optreden op het HSP Congres 2018

Meer informatie is binnenkort te vinden op www.glurenbijdeburen.nl/nijkerk

De buitenruimte als metafoor tijdens coaching

Sinds kort heb ik mijn praktijk in Nijkerkerveen. Een leuk klein dorp, vlakbij Nijkerk. Een dorp dat ligt in een heel mooi buitengebied waar van alles te horen en beleven is. Dit is voor mij de ultieme omgeving om tijdens coaching te gaan ontdekken. Zo ook vandaag. De coachee vindt het lastig om steeds afgeleid te worden. Dit kan je natuurlijk in een praktijkruimte helemaal gaan analyseren, maar hoe mooi is het om de buitenruimte hiervoor te gebruiken. We hebben een wandeling gemaakt over polderwegen en onverharde paden. De vraag was “Hoe kan ik mij afschermen van prikkels die ongevraagd op mij af komen, zodat ik mij kan focussen op waar ik mee bezig ben?”.

“Aan”

Tijdens de wandeling zijn we in gesprek gegaan en komen tot de conclusie dat het best wel lastig is (en vooral als hoog sensitief persoon / HSP) om niet afgeleid te worden. Je staat namelijk de hele tijd “aan”. Je kan nog zo hard proberen er iets tegen te doen, het blijft gewoon doorgaan. De natuurlijke reacties die mensen hebben zijn de welbekende drie V’s: Vechten, Vluchten en beVriezen. Al snel komen we tot de conclusie dat geen van deze drie een perfecte oplossing is. Maar wat dan wel?

We lopen verder door het landschap en merken op hoe we “aan” staan. De wind laat het geluid van de snelweg horen, in de verte horen we harde geluiden, een paard hinnikt, auto’s rijden voorbij, we komen wandelaars en hardlopers tegen die gedag zeggen, de frisse wind waait om ons hoofd terwijl we met elkaar in gesprek zijn. Hoe lastig is dat? Vooral als we dichter bij de harde geluiden komen en we elkaar niet meer normaal kunnen horen.

ACcepTatie

De situatie van de coachee is de basisschool-klas met kinderen en de afleiding door de kinderen die buiten spelen.

Vanuit ACT gaat het onder andere over acceptatie (de letter A). Tijdens de wandeling koppelen we alles wat ons afleid van het gesprek aan de kinderen die buiten spelen. Er van weg gaan (vluchten) of er tegen vechten (oordopjes) zijn geen oplossingen. Ze blijven! Net zoals alle geluiden in de buitenruimte. “Dat is het mens-zijn!”. We hebben gewoon geen controle over wat er om ons heen gebeurd. Wat we wel hebben is een verstand (dat stemmetje in je hoofd) dat begint te tetteren als je weer afgeleid wordt: “Je kan geen focus houden!” “Let nu toch eens op!” “Je kan het niet!” en ga zo maar door. Aandacht geven aan dit stemmetje zorgt ervoor dat je niet meer de aandacht hebt bij waar je mee bezig bent.

Keuzepunt

Wat kan helpen is om dit stemmetje, jouw verstand, een naam te geven. De mijne heet “Harry”. Hij is er altijd en wijst mij op alles waar ik op dat moment eigenlijk geen tijd/aandacht voor heb. Maar hij is er wel, altijd. Maar wat er nu gebeurd is dat ik bewust ben geworden van de afleiding en dat er een keuzepunt is: 1. Laat ik mij afleiden of 2. Merk ik de afleiding vriendelijk op en ga ik weer terug met waar ik mee bezig ben. Wat zou jij kiezen?

Ook benieuwd hoe dit bij jou werkt? Kom eens een keer langs (of via Teams) en maak een wandeling met je verstand.

Vertrouwen

Vanavond heb ik een live meditatie mogen begeleiden via het platform Meditatie.live . Ik doe dit al sinds de oprichting van het platform met zeer veel plezier. Deze keer mocht ik een meditatie begeleiden met het thema “Vertrouwen”. Volgens mij een onderwerp waar we wel iets aan hebben.

“Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten!” – Martin Luther King

In de voorbereiding merkte ik dat er bij mij een vorm van onzekerheid ontstond en mijn hoofd, mijn verstand, begon te piekeren. Ik ben toen gaan zitten en mij voor gaan stellen hoe vertrouwen voelde, in mijn lijf. Want met mijn hoofd kon ik alleen maar synoniemen verzinnen zoals bereidheid, acceptatie, zelfvertrouwen, durf enzovoort. Ik wilde het woord ervaren, als een gevoel. Deze ervaring heb ik in deze meditatie gedeeld met de deelnemers en leverde een heel mooi resultaat op.

Vertrouwen kan je voelen, in je lichaam! 
Weten hoe? Stuur mij jouw contactgegevens en ik kan het jou leren ervaren. 

Maar er ontstond nog iets en dat wil ik ook graag delen. Door vertrouwen te onderzoeken ontstond er verbondenheid met elkaar, met de groep, zonder dat je elkaar kent of ziet. Verbondenheid vanuit het hart. Dit wens ik iedereen toe.

HSP Vraag #6 Hoe ga je om met teveel prikkels

“Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg!”

Leren omgaan met prikkels is een mooie uitdaging voor een hoog gevoelig persoon. Nog lastiger wordt het als het teveel prikkels zijn, maar wanneer zijn het er nu eigenlijk teveel? En welke prikkels gaat het over? Dit verschilt namelijk heel erg per persoon. Zo ben ik gevoelig voor geluiden. Ben ik in een ruimte waar veel geluid op de achtergrond is, dan ben ik vaak na een tijdje heel erg moe, krijg hoofdpijn, enzovoort. Voorbeelden van ruimtes zijn de kantoortuin, een sporthal met kinderen en fanatieke ouders, een grote zaal met mensen die met elkaar aan het praten zijn, enzovoort. Vroeger had ik niet in de gaten dat dit de reden voor mijn vermoeidheid was. Nu ik dat wel weet neem ik vaak maatregelen: oordopjes. Sinds ik deze gebruik duurt het een stuk langer voordat ik de vermoeidheid op voel komen.

Een andere ding bij mij is dat ik heel moeilijk tegen geuren kan en dan vooral in ruimtes waar geurkaarsen branden of worden verkocht. Ik kan dan eigenlijk helemaal niet meer ademen en moet snel de winkel uit. Ook als iemand een geurtje op heeft hangt soms de lucht nog een paar uur in mijn neus.

En hoe ga je er mee om?

Leer van jezelf en merk op in welke situaties voor jou de prikkels teveel zijn. Wees nieuwsgierig! Stop dus met piekeren en onderzoek wat voor jou het beste werkt. Ga niet in een hoekje in de kamer zitten. Dat is wel lekker veilig, maar daar wordt je zelf niet echt blij van. Gun jezelf iedere dag een moment zonder prikkels door ieder uur 10 minuten in een prikkel vrije omgeving te zijn. Wees creatief! Een aantal voorbeelden: rondje om het kantoor, het toilet, koffie of thee halen voor je collega’s, oordopjes (zonder geluid), een bespreekkamer voor jezelf reserveren. Wat jij nodig hebt! Gun je zintuigen even rust. Iedere dag een mindfulness oefening (zitten, liggen, bewegen, enzovoort) helpt bij mij ook heel goed.

Het meer in mij

Soms stel ik mij dan voor dat ik op de bodem van een meer ben met allemaal hoge golven (prikkels) die ontstaan zijn door de wind. Als de wind dan minder wordt verdwijnen de golven tot het water in het meer helemaal glad is. Maar het water is nog troebel van het zand en stof dat door het bewegen naar boven gekomen is. Ik neem dan waar dat het zand naar de bodem zakt (van mijn hoofd naar de bodem), ademhaling voor ademhaling. En als het zand gezakt is blijft het stof over dat in zijn tempo (vanuit mijn hoofd) naar de bodem zakt. En als het stof op de bodem ligt is alles om mij heen helder en voelen mijn hoofd en mijn lichaam rust. Ik geniet dan nog even van deze helderheid en ga verder met waar ik mee bezig was.

HSP Vraag #5 Hoe kan ik als HSPer bewuster grenzen trekken?

Kan je bewuster leren grenzen te trekken mbt emoties van anderen? Vaak denk je hier pas achteraf over na. Wanneer je al ‘op’ bent. 

Het trekken van grenzen betekent dat je nee durft te zeggen. Tot hier en niet verder. Naar andere mensen toe is dit al lastig, laat staan als het gaan om emoties. Ik merk vaak dat HSP’ers heel behulpzaam zijn. Dit is een hele mooie eigenschap die door veel mensen gewaardeerd wordt (en soms onbewust ook misbruikt). Totdat je teveel anderen aan het helpen bent en vergeet jezelf te helpen. In dat geval ben je een grens over gegaan die je (onbewust) voor jezelf getrokken hebt. 

De emotie van de ander herkennen

De mens heeft zogenaamde spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat je het gedrag en de gevoelens van iemand ander gaat spiegelen. Dit ontstaat vaak zonder dat je er erg in hebt. Mensen die hooggevoelig zijn merken vaak sneller deze signalen op en worden de spiegelneuronen “afgevuurd”. Bij positieve emoties zoals blijdschap zal je er niet veel over nadenken en laat je het gewoon lekker gaan. Bij de negatieve emoties wordt het als onprettig ervaren en wil je er eigenlijk zo snel mogelijk van af. Primaire reacties zijn vechten (piekeren) en vluchten (chocolade eten) alleen werken deze in de meeste gevallen niet. Maar wat helpt dan wel? Hoe kom ik dan zo snel mogelijk van deze emoties los? Eigenlijk heel eenvoudig: door de strijd met deze emoties niet aan te gaan en deze te omarmen.

Omarm je grootste vijand, hij zal je nooit kunnen raken! – Dalai Lama

Grenzen trekken 

In de training “Leer omgaan met hoog gevoeligheid” wordt ook aandacht besteed aan het trekken van grenzen door met oefeningen te ontdekken wat jij belangrijk vindt en wat jouw waarden zijn. Als je weet wat jij belangrijk vindt en waar jij jouw tijd aan wil besteden ben je veel beter in staat de kaders (grens) te bewaken en ga je ook begrijpen waarom dat opeens zoveel energie kost. 

Dit gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Je zal nog steeds achteraf tegen jezelf zeggen “Ben ik weer over mijn grenzen gegaan!”. Door dit op een vriendelijke en milde manier tegen jezelf zeggen ga je misschien de volgende keer wel op je strepen staan.

HSP Vraag #4 Hoe kan ik leren beter met mijn emoties om gaan?

#4 Hoe kan ik leren beter met mijn emoties om gaan?

Dit was toch wel de meest gestelde vraag tijdens de informatiebijeenkomst en ook een hele belangrijke: “Hoe kan ik leren beter met mijn emoties om te gaan?”.

Bij vraag #2 heb ik al verteld over hoe het werk bij het overnemen van de emoties en gevoelens van anderen. In dit geval ga het over jouw eigen emoties.

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te krijgen wat emoties zijn (of in het algemeen taalgebruik ‘gevoelens’). ‘Ik voel me moe’, ‘Ik voel me opgelucht’, ‘Ik ben blij’, ‘Ik voel me verdrietig’ zijn allemaal uitspraken om je emoties te beschrijven. Er zijn een aantal basis emoties (volgens Paul Ekman) die zich tijdens de kinderjaren ontwikkelen: vreugde, woede, afkeer, vrees, verachting, verdriet en verrassing. Door deze emoties te combineren ontstaan alle verdere emoties. Je ziet dat er meer maar twee positieve emoties zijn. In de meeste gevallen hebben we daar geen “last” van.

Waar komen emoties vandaan?

Emoties zijn er vaak maar tijdelijk en hebben een sterke relatie met:

  • Je gedachten: ‘Als ik nu maar geen fouten maak!’, ‘Wat als ik een onvoldoende haal voor deze presentatie?’, ‘En als ik nu mijn tekst kwijt ben, dan sla ik zeker een flater!’
  • Je lichaam: je hart gaat sneller kloppen, zweten, trillende handen, droge mond, etc
  • Je gedrag: onrustig bewegen, hard wegrennen, etc

Als ik dit zo op schrijf lijkt er een bepaalde afhankelijkheid aanwezig te zijn. Ik denk zelf dat alles begint met een gedachte (die natuurlijk ontstaat door een trigger, bijvoorbeeld dat je een presentatie gaat geven): Een gedachte komt op. Is deze gedachte heel sterk, dan ga je deze als reactie merken in je lichaam en je gedrag. Om het nog complexer te maken ontstaat hierdoor bijvoorbeeld de gedachte ‘Iedereen kan zien dat ik hier sta te trillen op mijn benen, ik sla een flater!’. En hupsakee, er komt een extra pittige gedachte bij met reacties in je lichaam en je gedrag en misschien wel een volgende gedachte doe op komt.

Heb je niet die eerste gedachte, dan is er niets aan de hand, toch?

‘Gedachten zijn geen feiten!’

Leren om gedachten op te merken en deze te zien opkomen en weer te zien verdwijnen is een hele werkzame oefening. Dit is geen trucje en vraagt tijd om jezelf aan te leren. In een 8-weekse Mindfulness training is dit een van de belangrijkste dingen die je leert. Een leuk voorbeeld wat gedachten kunnen doen is het volgend:

Lees onderstaande tekst regel voor regel en merk op welke gedachte er bij jou opkomt aan het einde van de regel:

Jan is onderweg naar school.
Hij maakt zich zorgen over de wiskundeles.
Hij maakt zich zorgen dat hij de klas niet onder controle kan houden vandaag.
Dat is ook niet zijn taak als conciërge.

Merk je welke gedachten er bij jou opkomen als je iedere regel leest? Gek hè?

Accepteren dat het is zoals het is?

Vaak heb je niet in de gaten dat er een gedachte is die de emotie veroorzaakt en gaat je lichaam opeens trillen of je hart sneller slaan en wil je van dit onprettige gevoel zo snel mogelijk af. Meestel werken vluchten (verdoven door bijvoorbeeld naar de drank te grijpen) en vechten (je gedachte bestrijden met andere gedachten) niet.

Eigenlijk zijn de gedachten niet het probleem. (Je hebt er dagelijks zo’n 40.000.) Het gaat er om hoe sterk de gedachte is, hoe vaak deze terugkomt en nog veel belangrijker: wat je er zelf vervolgens van maakt: Hoe (zwaar) jij (vaak onbewust) reageert!
De eerste stap om hiermee om te leren gaan is dat je bewust wordt van je gedachten, emoties en lichaam. Dat je dit bij jezelf gaat herkennen en misschien een soort dagboek hierover bijhoudt. Een eenvoudige stap is om het puur (liefst hardop) te benoemen: “Ik voel mij nu zenuwachtig!”, “Ik merk dat mijn handen trillen”, “Ik merk dat ik piekeren!”.

Wees bereid om te accepteren dat je op dit moment zenuwachtig voelt, dat je handen trillen en dat er een lastige gedachte is! Om dit te leren kan je bijvoorbeeld oefeningen vanuit de mindfulness doen. Opmerken, mildheid ontwikkelen,

Een snelle oplossing!

Heb je tips?” is een vaak gestelde vraag. Ja, natuurlijk zijn er een heleboel tips. Deze werken vooral op de korte termijn, maar zijn geen garantie voor de toekomst! Een hele effectieve oefening is de ‘Pause-to-Check’ van Elain Aron. Hierbij neem je bewust een moment pauze en controleer je welke gedachten er op dat moment zijn, welke emoties en hoe je lichaam voelt. Net zoals een hert die aan de rand van een weiland staat en even alles in zich opneemt voordat hij het weiland oversteekt, in plaats van dat het hert zonder nadenken het weiland in rent en mogelijk de natuurlijke vijand (de mens!!) tegen komt.

4-7-8

Een andere mooie oefening is de 4-7-8 ademhaling die ik geleerd heb van Elke van Hoof:

  1. Adem in 4 tellen je longen helemaal vol met lucht
  2. Hou de adem 7 tellen vast
  3. Adem in 8 tellen rustig uit
  4. Herhaal dit (maximaal) 3 keer

BESTE TIP: Wees nieuwsgierig!

De beste manier om met emoties om te gaan is door nieuwsgierig te zijn. Nieuwsgierig naar de behoefte die je op dit moment hebt, nieuwsgierig naar de gedachte die dit veroorzaakt heeft, nieuwsgierig hoe je deze keer reageert, nieuwsgierig naar wie jij bent en hoe jij in het leven staat, nieuwsgierig naar wat jij belangrijk vindt, nieuwsgierig naar jezelf.

Wil jij ook leren omgaan met jouw hoog gevoeligheid? Ik wil jou er graag bij helpen!

HSP Vraag #3 Heeft een HSP sneller lichamelijke (spier) klachten?

#3 Heeft een HSP sneller lichamelijke (spier) klachten?

Ik vind dit best wel een lastige vraag. Mijn eerste reactie is dat er geen verschil is, omdat er veel meer factoren meespelen als het gaan om lichamelijke klachten. Wat ik mij wel kan voorstellen is dat je als hoog gevoelig persoon door de diepgaande verwerking van de prikkels die je binnen krijgt een spanning opbouwt die zich laat merken als lichamelijke klachten.

Ik heb ooit van David Dewulf (mindfulness trainer en psychiater) de term GEL geleerd. De letters GEL staan voor Gedachten, Emoties en Lichamelijke gewaarwordingen. Deze drie zijn met elkaar verbonden, hebben invloed op elkaar. Bijvoorbeeld de gedachte “O jee, ik moet zo een presentatie houden!”. Als je dit spannend vindt, zal je mogelijk zenuwachtig worden (emotie). Dit merk je doordat je handen gaan zweten, je hartslag omhooggaat en je mond droog wordt (lichamelijke gewaarwording). Door de emotionele intensiteit (een van de kenmerken bij HSP) kan dit heftiger uitpakken. Deze heftigheid kan natuurlijk ook ontstaan door je onzekerheid.

Hoe ga je hier mee om?

Veel interessanter is de vraag “Hoe ga je hier vervolgens mee om?”. Ga je ervan balen, dan zal je merken dat het alleen maar erger wordt. Je verzetten tegen de gedachten zorgt er alleen maar voor dat deze een nog prominentere rol gaat spelen: je lichaam gaat trillen, enzovoort. Wat bij mij is gaan helpen is dat ik ben gaan accepteren dat het is zoals het is.

Dat doe je niet met een trucje!

Als ik vroeger in een workshop zat en ik moest wat over mijzelf vertellen, dan ging mijn hartslag omhoog, mijn hoofd werd rood, trillende handen elke keer als de beurt mijn kant op kwam (herkenbaar?). En hoe meer ik probeerde dit tegen te houden, hoe erger het werd. Totdat ik het zat was! Bij de volgende keer dat ik aan de beurt was zei ik hardop: “Ik merk dat ik het heel spannend vind om jullie iets te vertellen. Mijn hartslag is super hoog! Maar ondank dat wil jullie wat over mij vertellen!”. Ik vind het nog steeds spannend en ben nu in staat om vanuit mijn kwetsbaarheid iets over mijzelf te vertellen. Soms komt het wel eens voor dat ik de spanning niet meer opmerk, vooral in een omgeving waar ik mij op mijn gemak voel.

Ben je ook bereid om de controle los te laten en de kracht van kwetsbaarheid te onderzoeken? Ik help jou graag daarbij!

Wat natuurlijk ook helpt is om zo nu en dan naar een fysiotherapeut of masseur te gaan voor een degelijk advies.

HSP Vraag #2 Hoe zorg ik dat ik minder snel geïrriteerd word door geluiden?

#2 Hoe zorg ik dat ik minder snel geïrriteerd word door geluiden?

Geluid als bron van vermoeidheid. Oftewel hoe kan je moe worden van geluid? En hoe herken je dit? Geluid is in sommige situatie voor mij zelf ook een bron van vermoeidheid, maar is ook een bron van inspiratie als ik bijvoorbeeld muziek hoor of als ik in het bos wandel en de vogels hoor. Laat ik wat ervaringen met jou delen:

Kantoortuin: Ik werk bij een bedrijf waarbij gebruik wordt gemaakt van kantoortuinen. Iedereen zit in één en dezelfde ruimte. In het begin vond ik het heel lastig om mij te concentreren op mijn werk. Er was veel afleiding. Als ik dan ’s avonds thuis kwam leek het net of mijn hoofd helemaal vol zat. Dit gevoel zakte dan weer en de volgende dag ging ik weer met veel plezier aan het werk. Inmiddels heb ik een aantal strategieën. Ik heb oordopjes voor als ik geconcentreerd wil werken (wat ik collega’s om mij heen ook zie doen) en verder ga ik tussen de middag altijd even een half uurtje wandelen (bij voorkeur in stilte) of hardlopen (zonder muziek !!). Verder ben ik in de luxe positie om deels thuis te werken en dus in alle stilte kan werken.

Sportzaal: Mijn zoon (nu 14 jaar) is een fanatieke judoka. Wij gaan vaak naar judo toernooien, in grote sporthallen. Stel je voor: 150 jongens en meisjes, evenzoveel ouders, in een ruimte met vlakke muren die het geluid reflecteren. Ouders die meeleven met de partij van kun kind. Ook hier kwam ik in het begin met grote hoofdpijn van terug. Toen ik er achter kwam dat dit door het geluid kwam (sensorische sensitiviteit) heb ik een paar oordopjes aangeschaft die het geluid dempen. Sindsdien heb ik geen hoofdpijn meer na een toernooi!

Er zijn natuurlijk nog veel meer ruimtes waarbij geluiden een hoofdrol spelen. De eerste stap is je ervan bewust worden. Heb je er last van, dan zijn oordopjes heel nuttig, dus zorg dat je ze bij je hebt. Ze zijn er zelfs in handige doosjes die je aan je sleutelbos hangt.

HSP Vraag #1 Hoe weet ik wanneer het gevoel van iemand anders is?

Vragen over hoog gevoeligheid (HSP) #1

De informatiebijeenkomst Hoog gevoeligheid (HSP) op 28 september 2018 was goed bezocht. Ik heb het aantal deelnemers niet geteld, maar aan het einde waren ruim 35 stoelen aanwezig. Echt super gezellig. We zaten in een soort grote woonkamer met luxe banken en stoelen. Aan het begin had iedereen de mogelijkheid een vraag op te schrijven. Deze werden in een bus gedaan. Aan het einde van de avond heb ik een aantal vragen uit deze bus beantwoord. Helaas konden niet alle vragen beantwoord worden. De aankomende tijd wil ik graag de gestelde vragen beantwoorden. In dit bericht de eerste vraag:

#1 Hoe weet ik wanneer het gevoel van iemand anders is?

Laat ik allereerst stellen dat je alleen kan voelen wat je zelf voelt. Dus wat je voelt is altijd van jouzelf en niet het gevoel van iemand anders. Jouw gevoel kan natuurlijk wel ontstaat door wat je ziet of ervaart als je met iemand bent. Dus als iemand verdrietig is kan jij ook verdrietig worden, als iemand lacht is de kans groot dat jij ook gaat lachen. Iemand die hoog gevoelig neemt deze gevoelens wat makkelijker over.  Elain Aron, grondlegster van HSP, omschrijft hooggevoeligheid met de afkorting DOES. Deze letters staan voor:

  • Diepgaande verwerking (van alle ontvangen informatie)
  • Overstimulatie
  • Emotionele intensiteit (zowel positief en negatief)
  • Sensorische sensitiviteit (geluid, licht, smaak, etc)

Spiegelneuronen?

Als een gevoel dus opeens opkomt en je er zelf geen verklaring voor kan geven ontstaat deze door iemand anders, onbewust. In de wetenschap wordt gesproken over spiegelneuronen. Spiegelneuronen zorgen ervoor dat er in jouw hersenen dezelfde activiteiten plaats vinden als bij de ander en het dus voelt alsof het van jouzelf is. Hoe meer informatie je van de ander opneemt en diepgaand verwerkt, hoe intenser de emoties en gevoelens kunnen worden. Dit kan heel nuttig zijn, bijvoorbeeld als je als coach wilt voelen/begrijpen wat de ander doormaakt. Dit heet ook wel empathie. Komen er teveel emoties binnen, dan kan het ook lastig zijn. Ik ervaar deze eigenschap als zeer positief en zet ‘m in tijdens mijn werk als HSP-coach. Wat ik de laatste jaren merk is dat ik steeds beter onderscheid kan maken tussen mijn eigen gevoelens en emoties en die van een ander. Wat mij hierbij vooral geholpen heeft zijn de aandachtsoefeningen vanuit Mindfulness.

Wil jij ook graag leren omgaan met gevoelens, neem dan contact op.

ME-Time – 12 september – Relaxen en je hoofd leeg maken

Relaxen en je hoofd leeg maken – Oefenavond Mindfulness

Gun jezelf deze avond vol ontspanning. Gun je hoofd weer wat rust tijdens deze super relaxte avond.

Klik hier om mee te doen

We doen oefeningen vanuit de Mindfulness, maar je hoeft hier geen ervaring in te hebben. Ik pas de begeleiding aan de groep aan. Je bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn en te genieten op jouw manier.  Klik op bovenstaande link om jezelf aan te melden. Bij mooi weer (droog en niet al te koud) gaan we ook naar buiten (de struintuin) en ervaar je rustige en stille omgeving en kan je genieten van de natuur, fluitende vogels, bloemen en planten, de ooievaar en het mooie uitzicht over de landerijen. Er zijn dekentjes tegen de kou aanwezig. Je mag natuurlijk ook je eigen spulletjes meenemen.

“Het is niet per sé noodzakelijk dat je ervaring hebt!’

Deze avond kan ook goed gebruikt worden als opfris avond als je al een keer een mindfulness training gevolgd hebt.

Praktisch ….

Waar: “De Groene Belevenis” in Leusden, Hamersveldseweg 107 in Leusden.
Wanneer:  Woensdag 12 september 2018 (en daarna iedere tweede woensdag van de maand => zet alvast in je agenda)
Ontvangst: We starten om 19:30 en stoppen rond 21:30
Vergoeding: € 15,00 per persoon (incl. koffie en thee)

KLIK HIER OM MEE TE DOEN

De avond wordt begeleid door Hans Haak.

ME-time avond visueel gepresenteerd

Klik om mij voor een grote weergave
Klik op de foto voor een grote weergave

Ook relaxen? Vul hieronder je gegevens in

Fout: Contact formulier niet gevonden.

%d bloggers liken dit: